Ohrožená zvířata - Levhart obláčkový

8. května 2008 v 16:34 | Radka |  O zvířatech
Levhart obláčkový
Soubor:Neofelis nebulosa.jpg
délka: 0,6 - 1,1 m
délka ocasu: 55 - 91 cm
hmotnost: 16 - 23 kg

Levhart obláčkový obývá horské i nížinné lesy jižní a jihovýchodní Asie.
Je nazýván podle tmavých "obláčků" na jeho těle. Má nápadně dlouhé špičáky, které mírně připomínají zuby dávno vyhynulého šavlozubého tygra. Svým uměním šplhat může konkurovat malým kočkám. Loví plíživým sledováním kořisti, před nebezpečím prchá hlavně na stromy a tam také odpočívá. Kořistí jsou giboni, opice, ptáci, dikobrazi a na zemi také mladá prasata a jeleni. Levhart obláčkový je ohrožován kácením lesů a lovem. Lidé ho loví pro kožešinu a také pro velké špičáky, kterým přičítají kouzelnou moc.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama