Ohrožená zvířata - Nosorožec tuponosý

10. června 2008 v 13:39 | Kristýna |  O zvířatech
Známe ho také jako nosorožce bílého, nebo nosorožce bělorohého, toporohého, širokohubého.
Je to africký zástupce z čeledi nosorožcovitých. Je to nejrozšířenější druh nosorožců, avšak jeho severní forma je kriticky ohrožena. Tento druh nosorožce je hned po slonu druhým největším suchozemským savcem. Na délku má 3,7 - 4 m (ocásek až 70 cm) a vážit může až 2,3 tuny. Pro nosorožce tuponosého je rozlišovacím znakem typická široká tlama s rovným horním pyskem.
Vyhledává rovinatou travnatou krajinu s dostatkem vody. Při přesunech k napajedlům se pohybuje po stálých vyšlapaných cestách. Za velkých veder odpočívá ve stínu a pohybuje se více v noci.

Kdo je ohrožuje?
Nosorožec tuponosý nemá v přírodě prakticky žádného přirozeného nepřítele. Jejich zánik má proto na svědomí pouze člověk. V první řadě zdecimoval jejich stavy přímým lovem. Nezabíjel je přitom pro maso, nosorožci umírali (a bohužel umírají dodnes, pytláctví se stále nedaří zcela vymítit) pro svou nápadnou ozdobu hlavy, mohutný roh na nose, kterému se přisuzují léčivé účinky. Když se k tomu ještě přičte skutečnost, že jim jejich domov zabírají zemědělci a chovatelé dobytka, rozrůstající se lidská sídla, silnice a doly, nelze se divit, že nosorožců tak rychle ubývá.
Mají ještě šanci?
Poslední nosorožci tuponosí severní dnes žijí v jediných dvou zoologických zahradách světa. Většinu - šest kusů - můžete vidět u nás, v zoologické zahradě ve Dvoře Králové. Další tři chová Wild Snímal Park v kalifornském San Diegu, vlastní však jen samce, obě samice mu v rámci chovného programu dlouhodobě zapůjčila zoo ve Dvoře Králové. Ale přestože zoologové a veterináři dělají, co mohou, rozmnožování těchto zvířat v zajetí zatím stále zůstává jen toužebným přáním. První (a poslední ) mládě po Dlouhých deseti letech neúspěšných pokusů se narodilo v roce 2000 ve Dvoře Králové - samička Fatu se tak stala mládětem milénia. V srpnu 2006 naopak uhynul ve Dvoře Králové ve věku 34 let samec Saud, dnes tedy zbývá posledních devět zvířat tohoto druhu na Zemi! Pokud se nepodaří vyřešit jejich neochotu k páření a rozmnožování, jsou odsouzeni k vyhynutí.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama