Ohrožená zvířata - Běluha mořská

6. prosince 2008 v 9:53 | Radushka |  O zvířatech





Běluha mořská




Latinsky:
Delphinapterus leucas
Anglicky:
Beluga Whale


Délka:
4 - 5 metrů v extrémních případech i 6 m.
Výskyt:
Pobřežní vody arktických oceánů. Vyskytují se v okolí plovoucích ker. Shromažďují se a pronikaní hluboko do řek ústících do Severního ledového oceánu.
Potrava:
Sépie a sledi, dobře vyvinutý sonar umožňuje cítit potravu i na velkou vzdálenost.
Hmotnost:
Okolo 1200 kg.


Žijí v malých skupinách, nejčastěji to bývají stádečka složená ze samice a několika mláďat různého věku. Samci žijí zvlášť a k samici se připojují jen v době rozmnožování. Dospělá zvířata jsou čistě bílá, mladí jedinci temně šedí až černí. Když se běluhy zdžují hlavně podél arktického a subarktického pobřeží, tak v obdobích, kdy je skutečně tuhá zima a moře v těchto oblastech zamrzá, odplouvá jižním směrem. Byla spatřena u Dánska, Norska a zatím nejjižněji se objevila u pobřeží Francie. Běluha se živí převážne sépiemi a sledi, které dokáže díky svému velmi dobře vyvinutému sonaru vycítit i na velkou vzdálenost.

Plave velmi pomalu -10km/h.
Osamělou běluhu lze v moři spatřit jen velmi zřídka. Pro rybáře není tento kytovec nijak zajímavý, ale pro Eskymáky(domorodé obyvatele Grónska) představuje významný zdroj obživy. Pojídají jejich maso, tuk a dokonce i kůži. Na běluhách je velice zajímavé, že si dokáží zapamatovat místo, kde se setkaly s rybáři, místa kde uvízly v sítích a těmto oblastem se pak zdaleka vyhýbají.

Běluhy v Akváriu v Georgii: (největší akvárium na světě)





 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama